Cogi methode

Beter leren spelen vanuit je hersenen door middel van Cogi-training.

Toepassing van leermethode

Het doel van Cogi-training

Steeds meer profclubs zoals AC Milan, Anderlecht en Juventus erkennen en gebruiken Cogi-training. Vorig seizoen heb ik mij in deze leermethode verdiept en ben ik enthousiast geraakt bij het toepassen daarvan tijdens trainingen. In de komende series Tikkie Takkie wil ik deze vorm van trainen verder toepassen in de zaal.

Het doel van Cogi-training is leren om handelingen in een sport onbewust bekwaam, ofwel automatisch, te laten plaatsvinden. Zo zullen spelers tijdens trainingen en wedstrijden uiteindelijk creatiever zijn en kunnen zij sneller en gemakkelijker beslissingen nemen.

Wat houdt Cogi-training in?

Net zoals op school is cognitief leren van belang bij het leren van een sport. Het hebben van cognitieve vaardigheden of vermogen geeft de mate aan waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Door het brein extra te stimuleren tijdens Tikkie Takkie trainingen zal de concentratie en het werkgeheugen toenemen, waardoor voetbalhandelingen en spelsituaties sneller worden opgeslagen.

Voetballen met jouw hoofd

Hoe wordt het brein dan eigenlijk maximaal gestimuleerd tijdens een voetbaltraining?

Door onder andere multitasking zal een speler onbewust bekwaam voetbalhandelingen gaan uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het oplossen van een rekensom tijdens het dribbelen. Of verschillende voetbalhandelingen uitvoeren bij een bepaalde kleur hoepels, terwijl er de mogelijkheid bestaat dat er een bal naar je wordt gegooid om te vangen.

Tijdens partijvormen zijn er verschillende kleuren goaltjes, waarbij de speler alleen mag scoren in het goal waarvan de trainer de kleur dop omhoog houdt. De speler moet dus kijken ofwel scannen voordat hij kan scoren. Door soortgelijke oefeningen zal de concentratie en daarmee ook het werkgeheugen toenemen, zodat voetbalvaardigheden eigen gemaakt worden. Uiteraard wordt dit stapsgewijs opgebouwd, vertrekkende van zeer eenvoudige oefeningen gericht op balbeheersing, lichaamsbeheersing en spelbeheersing, tot meer complexe vormen en is dus geschikt voor spelers van ieder niveau.

Kom je ook gezellig meetrainen?

Heeft u een vraag en schrijft u zich nu niet in? Neem dan contact op met ons.